Parodontose
Parodontose er en betændelsessygdom, der ødelægger den del af kæbeknoglen, der holder tænderne fast. Ubehandlet parodontose kan medføre, at tænderne bliver løse, begynder at flytte sig, og der opstår mellemrum mellem tænderne. Til sidst falder tænderne ud.
Alvorlige følgesygdomme
I de seneste år er man blevet klar over, at parodontose kan være en væsentlig risikofaktor ved blodpropper i hjerte og hjerne, hjerteklapproblemer m.m. ligesom mænd med parodontose kan opleve stigende problemer med potensen.
Diabetes forøger risikoen
Undersøgelser har vist, at mennesker med diabetes med langvarige forhøjede blodsukkerværdier oftere får tandkødsbetændelse og paradentose. Sygdommene er ofte alvorlige hos folk med diabetes, blandt andet fordi sår i munden kan have sværere ved at hele.
Et varsel om andre sygdomme i kroppen
En alvorlig parodontose kan også være et varsel om andre følgesygdomme som nyre- eller hjertesygdom. Bliv derfor tjekket for følgesygdomme hos din læge, hvis du får konstateret parodontose.
Sådan udvikler parodontose sig i din mund
Parodontose skyldes bakterier, der ødelægger tandkød og kæbeknogle. Bakterierne lever i tusindtal i hele munden, men kan samle sig ved tandkødsranden som en belægning, der kaldes plak
Plakkens bakterier er i stand til at ødelægge kæbeknoglen og danne tandkødslommer omkring tænderne. I de tidlige stadier kaldes det for gingivitis eller tandkødsbetændelse, men når angrebet er begyndt at danne dybe lommer og ødelægge kæbeknoglen, kalder man det parodontose.
Hør Troels Frandsen – patient hos Tandlægerne i Centrum fortælle om parodontosebehandling m.m.
Manglende mundhygiejne
Parodontose skyldes altså manglende mundhygiejne, og at bakterier og tandsten får lov til at sidde uberørt på tandoverfladen. Det leder itl t tandkødsbetændelse, som ubehandlet – kan udvikle sig til parodontose.
Det er derfor vigtigt med en god mundhygiejne, så tandkøds
-betændelse forebygges!
Forebyg med behandling – hellere i dag end i morgen.
Hvis tandkødsbetændelsen ikke standses med en behandling af parodontose, vil tandkødet med tiden løsne sig fra overfladen og danne dybe lommer langs tænderne. Tandlægen eller tandplejeren vurderer omfanget af angrebet ved at måle disse lommer og se på røntgenbilleder og vurdere, hvorvidt der er tale om parodontose.
Skal tandkødsbetændelse IKKE udvikle sig til parodontose forebygges det ved at fjerne plak og tandsten ved grundig hjemmetandpleje samt ved regelmæssige tandrensninger og måling af tandkødslommer hos din egen tandlæge eller tandplejer hos Tandlægerne i Centrum.
Har jeg tandkødsbetændelse?
Sundt tandkød er blegrødt, stramt og fast, og overfladen er let nubret. Tandkødet ligger stramt ind til tænderne, og det bløder ikke ved tandbørstning.
Usundt tandkød er rødt og hævet, det bløder ofte ved tandbørstning, og det kan være ømt – og giver dårlig ånde.
Undgå tandkødsbetændelse
– og de alvorlige følgevirkninger som kan komme. Hvis tandkødsbetændelsen ikke stoppes, vil betændelsen i mange tilfælde arbejde sig ned langs tandroden og angribe tandknoglen. Så har du udviklet parodontose.
Kom i gang med behandling så tidligt som muligt. Måske har du allerede udviklet parodontose?
Kontakt os for undersøgelse og behandling
Kontakt os allerede i dag på telefon 46 35 12 43, eller book online her fra tandicentrum.dk
Se mere:
Fotosan – lysaktiveret desinfektion